Monday, 26 May 2014

Susun Atur - Simpan pinggan mangkuk untuk kemudahan anak-anak

Bismillah..

Pernah tak, tengah kita sedap-sedap baring, anak panggil..

"Ummi, nak air.."

Tengah potong2 ayam,

"ummi, nak pinggan.."

Sedangkan, air mereka boleh ambil sendiri, dah pandai tekan water dispenser. Makanan pun memang tersedia atas meja dah..

Makanya, saya fikir solusi.. Dan sebelum ini pernah terbaca beberapa tips mengenai ini.. hasilnya..

Saya letakkan pinggan mangkuk, sudu mereka di drawer kedua kabinet dapur, yang mana mereka sampai unyuk ambil sendiri

sudu biasa pun saya letakkan di atas kabinet dapur yang dapat dicapai.


Jadinya, mereka pun ambil sendiri.. :)

Oh ya, ada masanya kita perlu biasakan anak-anak makan dengan pinggan mangkuk kaca ye. Ye la, takkan anak-anak makan dalam pinggan plastik/melamine je kan.. Macam saya, tika makan berjemaah, adakalanya mereka menggunakan pinggan mangkuk yang sama kami gunakan.


#untuk anak- anak hebat ini, bekalkan mereka dengan qaseh junior.. :)
untuk imunisasi, kecerdasan, kecergasan dan kesihatan mereka inshaa allah..



1 comment:

Dalila Yusof said...

Betul tengah tulis blog ibu nak kencing, ibu nak berak,nampaknya ibu perlu gigih mencari tempat duduk tandas untuk anak2nya.
jemput singgah pulak blog mengait saya, saya juga menawrkan perkhidmatan kereta sewa, menjual produk sempena raya, seperti kuih raya. Berminat nak masak sendiri nasi arab di rumah, boleh dapatkan pes nasi arab di http://dalilayusof.blogspot.com/