Perbezaan proses pengeringan
Kismis hitam diproses dengan cara meletakkan di atas dulang kertas dan dibiarkan kering di bawah matahari selama beberapa minggu.
Manakala kismis kuning pula, anggur dicelup dalam air suam dan kemudian disalut dengan sulfur dioksida untuk memastikan ianya keemasan sepanjang proses pengeringan. Ia kemudian diletakkan di atas dulang kayu kering, di mana udara panas ditiup untuk mempercepatkan proses pengeringan. Untuk kismis kuning, proses pengeringan hanya kira-kira 24 jam.
Perbezaan
Kalori kismis kuning tinggi sedikit daripada hitam
Natrium dan tambahan serat kismis kuning lebih sedikit berbanding kismis hitam.
Namun ianya perbezaan kecil yang boleh diabaikan .
Kismis kuning cenderung untuk rasa sedikit manis
Kismis hitam adalah lebih semula jadi, kerana proses pengeringan tanpa sulfur dioksida.
Persamaan
Nutrisi dan khasiat adalah sama.
Jumlah gula dan lemak juga sama
Kismis terdapat dalam rangkaian Produk Qaseh. kami juga ada menawarkan kismis kuning dan hitam.